Pyse-TV

Siden jeg har to små barn, får jeg sett mye barne-tv. Størstemann har oppdaget at det finnes et tv-liv utenfor NRK Super, og favorittkanalen heter Boomerang. Hvis du er heldig får du se noen gode gamle Tom & Jerry eller Snurre Sprett-filmer, skikkelige gullkorn. Men det er mye drit også, særlig før hanegal. I dag ville poden se på «Vennebyen». For de uinnvidde er dette en norsk serie, skapt av politimannen Carl Christian Hamre. Den satser tilsynelatende på å treffe alt barna synes er gøy på én gang, for her er det både snakkende dyr og snakkende biler, og alle er brannmenn/politi/ambulansesjåfører. Vi snakker skikkelig utrykningsetat-sploitation her. I følge egenreklamen på Wikipedia «fokuserer [serien] på grunnleggende verdier som vennskap, samarbeid og toleranse.»

Vennebyen-Bamse

I dagens episode skulle to barn låne med politihunden på en tur i skogen. Alt vel så langt, men det står både ambulanse og brannbil i garasjen og ruser motoren, så noe må nok gå galt snart. Rett nok, plutselig har politihunden pådratt seg en alvorlig skade – en torn i poten! Barna prøver å ta ut tornen, men får det ikke til. Så de forbinder «såret» med et tørkle og løper den lange veien inn til byen etter hjelp. Er dramatikken til å ta og føle på? Ikke egentlig. Uansett når de snart både ambulanse og politi, og det blir utrykning med fulle sirener for å få tornen ut av poten (ikke det at de er hindret av noen trafikk i byen, den virker tilnærmet folketom). Kyndig helsepersonell ankommer åstedet, og etter en liten leteaksjon får endelig politihunden nødvendig pleie. Som er følgende: Først fjerne tornen med en pinsett. Så vaske såret. Så bandasjere halve beinet til bikkja! Så bære hunden ut av skogen på båre!! Hundens eier får beskjed om å vaske såret to ganger daglig, og hunden må ha fullstendig ro. Skulle tro den hadde tråkket i en bjørnesaks heller enn en torn. Og moralen til slutt er «Ikke ta med hunden på tur i skogen mer, ha ha ha ha». NB! Det siste er ikke sarkasme, det ble sagt i filmen i fullt alvor!

Mange er redd for at det er for mye vold i barne-tv, men er det mindre skadelig å lære barna at små filleting er potensielt livsfarlige? Er det ikke et problem i samfunnet at barn sitter for mye på ræva og ikke er aktive? Hvem tør å gå i skogen når en liten torn medfører full utrykning? Nei, takke meg til klassiske tegnefilmer fra en mindre engstelig tid. Klart, de beste Tom & Jerry filmene er laget under og rett etter andre verdenskrig. Man hadde nok litt annet perspektiv på hva som var farlig da…

tom_jerry_dynamitt

Én kommentar til “Pyse-TV”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *